Hood Cliff Retreat
       
     
   The original cedar cabin was built on the site in 1962. This original dark and opaque cabin left the owners feeling cut off from nature.
       
     
Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_006.jpg
       
     
       
     
Hood Cliff Retreat
       
     
Hood Cliff Retreat Axonometric
       
     
 The vision was a retreat where the family could be together and celebrate their passion for being outdoors and connect with the native flora and fauna of Hood Canal.
       
     
Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_009.jpg
       
     
   The retreat is an expression of Wittman Estes’ ‘tactile modernism’, connecting the family to the sensation and physical experiences of the Puget sound ecosystem.
       
     
Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_007.jpg
       
     
   In the main cabin, the indoor outdoor kitchen has a pass-through window that extends the interior countertop into the outdoor concrete counter and built in wood barbeque.
       
     
Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_014.jpg
       
     
architectural section rendering
       
     
Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_004.jpg
       
     
 High clerestory windows allow views outdoors and natural light inside.
       
     
Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_019.jpg
       
     
Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_010.jpg
       
     
   A murphy bed transforms the living room into an additional bedroom.
       
     
site section rendering
       
     
Hood Cliff Cabin site view
       
     
Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_002.jpg
       
     
Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_003.jpg
       
     
Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_008.jpg
       
     
Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_013.jpg
       
     
Hood Cliff Retreat
       
     
Hood Cliff Retreat

HOOD CLIFF RETREAT - Hansville, WA

A series of family cabins hidden in the forest, overlooking Washington's Hood Canal and inspired by the native killdeer bird.

Design Team: Matt Wittman, Jody Estes, Naomi Javanifard, Erica Munson. Contractor: Jack Colgrove Construction. Photography: Andrew Pogue

Recognition:
AIA Honor Awards for Washington: 2018 Merit Award

   The original cedar cabin was built on the site in 1962. This original dark and opaque cabin left the owners feeling cut off from nature.
       
     

The original cedar cabin was built on the site in 1962. This original dark and opaque cabin left the owners feeling cut off from nature.

Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_006.jpg
       
     
       
     

Hood Cliff Retreat
       
     
Hood Cliff Retreat

The project has three elements: 1) The repurposed 20’x20’ footprint of the original cabin, 2) the cabin addition, and 3) a new bunkhouse and bathroom to the north.

Hood Cliff Retreat Axonometric
       
     
Hood Cliff Retreat Axonometric

 The vision was a retreat where the family could be together and celebrate their passion for being outdoors and connect with the native flora and fauna of Hood Canal.
       
     

The vision was a retreat where the family could be together and celebrate their passion for being outdoors and connect with the native flora and fauna of Hood Canal.

Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_009.jpg
       
     
   The retreat is an expression of Wittman Estes’ ‘tactile modernism’, connecting the family to the sensation and physical experiences of the Puget sound ecosystem.
       
     

The retreat is an expression of Wittman Estes’ ‘tactile modernism’, connecting the family to the sensation and physical experiences of the Puget sound ecosystem.

Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_007.jpg
       
     
   In the main cabin, the indoor outdoor kitchen has a pass-through window that extends the interior countertop into the outdoor concrete counter and built in wood barbeque.
       
     

In the main cabin, the indoor outdoor kitchen has a pass-through window that extends the interior countertop into the outdoor concrete counter and built in wood barbeque.

Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_014.jpg
       
     
architectural section rendering
       
     
architectural section rendering

Architectural Section Rendering

The open single room cabin re-used the original cabin’s foundation and floor and was re-imagined with high ceilings, clerestory windows, and a Murphy bed.

Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_004.jpg
       
     
 High clerestory windows allow views outdoors and natural light inside.
       
     

High clerestory windows allow views outdoors and natural light inside.

Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_019.jpg
       
     
Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_010.jpg
       
     
   A murphy bed transforms the living room into an additional bedroom.
       
     

A murphy bed transforms the living room into an additional bedroom.

site section rendering
       
     
site section rendering

As avid bird watchers and naturalists, the clients wanted a family retreat that would immerse them in the stillness of the forest and capture the delicate Washington sunlight and views toward Hood Canal and the Olympic Mountains to the west.

Hood Cliff Cabin site view
       
     
Hood Cliff Cabin site view

Views of the western shore of the Hood Canal.

Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_002.jpg
       
     
Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_003.jpg
       
     
Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_008.jpg
       
     
Wittman Estes_Pogue_Hood Cliff_013.jpg